top of page

Hosting


Pozdrav svima!

Pošto nam većini predstoji prelazak na Rewardical ECA sistem, potrebno je da naše prodajne stranice prilagodimo i opremimo sa nekim stvarima koje se zahtjevaju od nas, kao uslov za uzimanje učešća u ECA Rewardical programu. Ovim putem želi vas samo upoznati sa osnovna tri pojma koji su nam neophodni za jednu kompletno opremljenu i funkcionalnu prodajnu stranicu.

INTERNET, KLIJENT-SERVER ARHITEKTURA, HOSTING

Internet je globalna računarska mreža koja povezuje računare i manje ili veće računarske mreže pomoću jedinstvenog protokola. Globalna mreža se sastoji od miliona korisnika koji međusobno razmenjuju podatke i servisa kao što je e-mail, prenos datoteka, world wide web, itd. World Wide Web (skraćeno www) je sistem međusobno povezanih dokumenata i samo je jedan od servisa Interneta.

KLIJENT-SERVER ARHITEKTURA

Dokumenti - web stranice mogu sadržati tekst, grafiku ili drugi multimedijalni sadržaj. Informacije na webu se obično i prezentuju pomoću ovih dokumenata koji čine sadržaj određene web stranice.

Web stranice su pohranjene na računarima koji se nazivaju web serveri. Računari koji pristupaju dokumentima na serverima zovu se web klijenti, a web stranice će vam prikazati web pretraživači.

Neki od poznatijih pretraživača su Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera... Web pretraživač šalje zahtev web serveru za preuzimanje stranice preko njene jedinstvene IP adrese. Kolekcija web stranica na određenoj lokaciji čini web sajt.

WEB HOSTING

Da bi korisnici mogli videti neku web stranicu ona mora biti objavljena, odnosno web stranice moraju biti smeštene na web server. Vaš PC može poslužiti kao server ako je spojen na mrežu, ali uobičajeno je da taj zadatak za Vas obavi specijalizirani hosting provajder koji će Vaš web sajt smestiti na svoj web server i tako će on postati dostupan svim korisnicima u svakom trenutku. Ova usluga se zove web hosting.

Usluga web i mail hostinga podrazumeva postavljanje web stranica na web servere, kreiranje vlastitih e-mail adresa i mailbox-a, kreiranje baza podataka, instaliranje specifičnih aplikacija, statistike posećenosti itd. Hosting usluga zapravo pruža "dom", odnosno smeštaj stranicama i čini ih stalno dostupnim na Internetu.

Jedan od osnovnih preduslova za prisustvo na Internetu je postavljanje web prezentacija na web servere. Napravite izbor prema Vašim potrebama. Postoji širok spektar hosting usluga, a koju ćete izabrati zavisi od Vaših potreba.

VRSTE WEB HOSTINGA

Za slabije posećene web stranice, kao što su lične prezentacije, na raspolaganju Vam je besplatna ili vrlo jeftina hosting usluga koja je dosta ograničena brzinom prenosa podataka, prostorom na disku, dodatnim uslugama, a može biti i sponzorisana reklamama.

Korisnici sa većim potrebama kao firme, kompanije, institucije i sl. će izabrati napredniji paket usluga koji će im omogućiti veću pouzdanost i efikasnost. Takvi korisnici trebaju obratiti pažnju na količinu prostora na disku, brzinu pristupa mreži koju nudi davalac usluge, pouzdanost i snagu njihovog hardvera te koliko će web sajt biti siguran od raznih "napada".

Osim ovih osnovnih postoje i specijalni tehnički zahtevi kao što su svakodnevno pravljenje sigurnosnih kopija, podrška za korišćenje različitih baza podataka itd.

Uobičajeno je i da u "paketu" dobijete i e-mail uslugu na čiji cenovni rang utiču različiti faktori, koliko e-mail adresa Vam treba, da li ćete koristiti web-mail, veličina inboxa, zaštita od neželjenih poruka itd.

ŠTA JE WEB HOSTING?

Web hosting je usluga kojom se klijentima daje prostor na serverima kako bi na na njega postavili svoje web sajtove koji će biti dostupni na Internetu 24 časa, 7 dana u nedelji. Serveri su moćni računari sa velikim prostorom za skladištenje na svom hard disku ili nizu hard diskova. Taj prostor se izdaje onima koji su zainteresovani da njihov web sajt bude prisutan na Internetu. Svaki server na Internetu ima svoju jedinstvenu numerisanu IP (internet protokol) adresu.


Recent Posts
bottom of page